Нов модерен затвор без решетки край Самораново

Реализация
април 2024 г.
Проекти
01 Описание

В полите на планина Рила, на мястото на бившите военни поделения край село Самораново, област Дупница, се изгражда нов и модерен затворнически комплекс. Имотът е с площ 151 969 квадратни метра и ще бъде застроен с 52 сгради с контролно-пропускателни пунктове, на три етажа, отговарящи на всички европейски стандарти. Модерният затвор е оборудван с много камери и стаи за видеонаблюдение, с дистанционно заключване, без килии с решетки и разполага с 200 стаи за общо 400 души. Стаите са оборудвани с бюро, две легла, гардероб, рафтове за книги и лични вещи и самостоятелно санитарно помещение, както и с прозорци без решетки.

Затворническият комплекс е обособен на две зони - първата зона е с повишено ниво на наблюдение и охрана и ще е разположена в западната част на площадката. Предвидено е КПП при входа на зоната и разделяне на различните пространства вътре. Тази зона включва следните обекти: основен корпус на затвора и специализирана администрация към него; сграда на обща администрация на затвора с помещения за персонал и за свиждания; сграда за складове, кухня, перално помещение, медицински център с лекарски, зъболекарски кабинет, както и стационар с две болнични стаи. Предвиден е спортен център на закрито със съблекалня, билярдна зала, зала за тенис на маса и фитнес. Останалите сгради в тази зона са за училище и библиотека, работилници за заетост и обучение на лишените от свобода, параклис и спортна част на открито със спортни площадки и спортни игрища - за баскетбол и волейбол, голямо и малко игрище за футбол.

Втората зона е в източната част на площадката и ще бъде с по-облекчен режим на охрана, отново с отделен КПП. Тази зона включва следните обекти: преходно отделение за лишените от свобода, представляващо общежитие със стаи за самостоятелно настаняване и споделени помещения като дневна, кухня, трапезария и др; социален център за работа с лишените от свобода; обучителен център за персонал и служители, както и прилежаща към него хотелска част.

Финансирането на новия затворнически комплекс е по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.